Jarmuż - najstarsza odmiana dzikiej
kapusty.
Do jarmużu
przyznam, nie mogłam się długo przekonać, wiedziałam, że jest on
bardzo zdrowy i korzystnie wpływa na funkcjonowanie naszego
organizmu. Ostatnio stał się niezwykle „modny” i jak by bardziej zauważony i
popularny. Zalecany przy niedoborach żelaza, alergii, i co minie przekonało
najbardziej warzywo mało kaloryczne. To również wyjątkowo bogate źródło
chlorofilu, błonnika, witamin i składników mineralnych (wapnia, żelaza, potasu,
magnezu, manganu). W porównaniu do kapusty zawiera kilkadziesiąt razy więcej
witaminy A oraz 3 do 5 razy więcej wapnia i żelaza. Ponadto zawiera flawonoidy
i związki siarki o działaniu przeciwnowotworowym, przeciwutleniacze pomocne
przy zapobieganiu procesom starzenia, czy polisacharydy i polifenole używane w
leczeniu alergii, może uchronić także Twój organizm przed chorobami oczu (np.
zapobiega powstawaniu tzw. kurzej ślepoty czy zespołowi tzw. suchego oka). Warzywo
bardzo znane i uznawane w świecie wegetarian, i wegan, wykorzystywane bardzo
często do dań obiadowych jak i przekąsek czy przystawek. Wbrew pozorom, nie
jest warzywem prostym "w obsłudze" i apetycznym na pierwszy rzut oka
– ma grube liście, które bywają twarde, a dla niektórych nawet gumowate.
Ma także lekko gorzkawy smak, który wymaga pewnych umiejętności w
przygotowaniu (które ja ciągle nabywam)
Należy
pamiętać, żeby przyrządzać go np. jak brokuły, czyli gotować na parze przez 3-4
minuty. Wtedy zachowuje wszystkie swoje wartości antynowotworowe
Kilka sposobów przyrządzania jarmużu.
Jarmuż przyrządza się podobnie do szpinaku. To znaczy, że
można go spokojnie podsmażyć, ewentualnie zblanszować. Dodaje się go do sałatek i
przygotowuje z ryżem czy kaszą.
Na surowo, na przykład w sałatce – jarmuż nie musi być gotowany, wystarczy go pozbawić twardych części, sprawnie pokroić w cienkie wstążki, a doda naszej sałatce trochę twardości i lekko gorzkiego posmaku. Świetnie komponuje się z cytryną i z intensywnymi smakami żółtych, długo dojrzewających serów.
Gotowany – jeżeli surowy jarmuż jest dla nas za twardy, można go podgotować – zyskuje wtedy na miękkości i delikatności. Wystarczy 20 minut, by stał się doskonałą bazą dla wielu potraw.
W
zupie – wyjątkowa twardość jarmużu czyni z niego
doskonały składnik zup. Nie rozpada się jak większość zielonych warzyw i
zachowuje swój kształt.
Z makaronami - doskonale uzupełni delikatność makaronu.
Z makaronami - doskonale uzupełni delikatność makaronu.
Jak chipsy – lepsze niż te ziemniaczane (i zdrowsze!), wystarczy porwane w małe kawałki i umyte liście jarmużu wrzucić do piekarnika rozłożone na papierze do pieczenia, skropione oliwą z oliwek, solą lub ulubionymi przyprawami. Zapiec przez 10-15 minut w 170 stopniach. Efektem są uzależniające, mega chrupiące i słone chipsy z jarmuży które to właśnie przyrządziłam, były prze smaczne.
Bardzo smakowały moim dzieciom, zajadały się aż miło ;)
zapraszam na stronę najlepszego portalu dla kobiet i nie tylko
zapraszam na stronę najlepszego portalu dla kobiet i nie tylko
A ja kiedyś w gastronomi jako dekoracji tego używałem. I to miało wygląd super na półmiskach.
OdpowiedzUsuńNo,teraz bym schrupała dekorację ;)
Usuń