piątek, 2 lutego 2018

Cudowne właściwości jagody kamczackiej TEST !

Warto poznać jagodę kamczacką, bowiem jej owoce mają wyjątkowe nie tylko walory smakowe, ale również zdrowotne




Adres sklepu ;) 


https://polskarozasklep.pl/pl/p/Sok-z-jagody-kamczackiej/87

Owoce jagody kamczackiej to fioletowo-granatowe, wydłużone, pokryte woskowym nalotem jagody, które mają różny kształt w zależności od odmiany. Są soczyste, smaczne, kwaśno-słodkie, z lekko wyczuwalna goryczką. Sok ciemny, barwiący. W przeciwieństwie do borówki wysokiej, dojrzała jagoda jest ciemna na całym przekroju.Owoce jagody kamczackiej mają wyjątkowe nie tylko walory smakowe, ale również zdrowotne. Zawierają wiele witamin, mikro i makro elementów oraz polifenoli. W owocach można znaleźć wiele witamin, w tym: karoten (prowitamina A), tiaminę (B1), ryboflawinę (B2), kwas foliowy (B9), pirydoksynę (B6), rutynę (Р) oraz pektyny i garbniki. Zawierają wiele korzystnych dla organizmu naturalnych makroelementów (magnez, sód, potas, wapń, fosfor) i mikroelementów (mangan, miedź, bar, krzem, bor, jod). Pod względem zawartości witaminy C w owocach (40–60 mg%) nie ustępują cytrynie, a w liściach wartość ta dochodzi nawet do 200 mg% (inne źródła podają, że zawartość witaminy C może dochodzić nawet do 150 mg/100 g).
Jagody zawierają o 50% więcej polifenoli (w tym pięciokrotnie więcej antocyjanin) oraz ponad dwukrotnie więcej aktywnych antyoksydantów w porównaniu z jagodami borówki. Według kanadyjskich naukowców, poziom antyoksydantów u jagody kamczackiej jest najwyższych wśród owoców. Poziom ten, mierzony wskaźnikiem ORAC (Oxygen Radical Absorbance Capacity) u jagody kamczackiej wynosi powyżej 240 jednostek (13400 mmol/100 g), podczas gdy u borówki amerykańskiej 160, a u truskawek tylko 60.  Zawartość fenoli oceniono na poziomie 1014 mg/100 g, antocyjanin – 949 mg/100 g, bioflawonoidów – 887 mg/100 g.
Owoce cechują się dużą zawartością suchej masy (19%), zawierają cukier – nawet do 21% (głównie glukozę – 75%, sacharozę – do 11,4%, w mniejszej ilości fruktozę, galaktozę, ramnozę). W świeżych owocach znajdują się również znaczące ilości produktów dietetycznych, takich jak: sorbitol i inozytol.



więcej informacji o cudownych właściwościach jagody kamczackiej 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz